3 najpopularniejsze materiały na blat kuchenny
Projektując nową kuchnię, powinniśmy zwrócić uwagę zarówno na aspekty estetyczne, jak i praktyczne. Najbardziej obciążony jest blat kuchenny ze względu na ilość pracy, jaką na nim wykonujemy. Musi być zatem odporny na zarysowania, wysokie temperatury czy zabrudzenia. Przedstawiamy Wam trzy najpopularniejsze materiały na blat, które sprawdzają się w każdej kuchni.
Blat kuchenny z płyty laminowanej
Blat kuchenny z płyty laminowanej jest najtańszym rozwiązaniem. Może imitować drewno lub kamień oraz występuje w niemal każdym kolorze i wykończeniu – macie, półpołysku i połysku. Co więcej, płyta laminowana jest odporna na wszelkie zabrudzenia i środki czyszczące. Jest odporna na światło słoneczne i wysokie temperatury, ale nie należy stawiać na niej gorących garnków. W dodatku źle znosi kontakt z wodą – niezabezpieczona pęcznieje. Blat z płyty laminowanej jest wytrzymały, jednak z czasem ulega matowieniu. Zarysowany nie może być poddany renowacji ani zeszlifowaniu.
Naturalne drewno
Blat kuchenny z drewna pięknie się prezentuje i uchodzi za niemal luksusowe rozwiązanie ze względu na jego cenę. Drewno jest uniwersalne i doskonale sprawdzi się w kuchni w każdym stylu. Niestety wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Zaniedbane drewno jest mniej efektowne i bardziej podatne na zniszczenia. Drewno nie jest odporne na zarysowania, promienie słoneczne ani zabrudzenia – niestarcie rozlanych płynów prowadzi do powstania trwałych plam. Może być jednak poddane wielokrotnej renowacji, dzięki czemu jest inwestycją na lata.
Decydując się na drewniany blat kuchenny, należy zastanowić się nad jego rodzajem. Może być wykonany z drewna litego lub klejonego. Blat drewniany lity cechuje się naturalnymi nierównościami i widocznymi słojami. Szybciej ulega zniszczeniu, ale lepiej sprawdzi się w kuchniach w stylu rustykalnym. Blat drewniany klejony z kolei jest wyszlifowany i bardziej elegancki, dzięki czemu pasuje do kuchni w stylu nowoczesnym. Ponadto jest twardszy i bardziej wytrzymały niż blat drewniany lity.
Blat z kamienia naturalnego
Blat kuchenny z kamienia naturalnego, podobnie jak blat drewniany, jest drogi, ale wyjątkowo wytrzymały i solidny. Jest odporny na wszelkie zarysowania i wysokie temperatury, dzięki czemu można na nim stawiać gorące garnki oraz kroić jedzenie bez konieczności użycia deski do krojenia. Ewentualne rysy są łatwe do zniwelowania za pomocą kamienia szlifierskiego. Niestety szafki utrzymujące ciężki blat z kamienia naturalnego muszą być bardziej wytrzymałe niż te, które mają za zadanie unieść blat z innych materiałów. Niektóre rodzaje kamienia są podatne na zabrudzenia, przez co wymagają impregnacji. Na blat kuchenny zatem najbardziej poleca się granit, bazalt i porfir, które są odporne na zabrudzenia i wilgoć.
Ze względu na cenę blatu z kamienia naturalnego warto dokładnie przemyśleć każdy jego aspekt. Powinniśmy zastanowić się nad rodzajem i wykończeniem. Polerowany blat jest łatwy w czyszczeniu oraz dodaje nowoczesnemu wnętrzu elegancji dzięki błyskowi. W klasycznej kuchni doskonale sprawdzi się blat w wykończeniu antico, który zachowuje naturalną fakturę i nie błyszczy. Niestety naturalna chropowatość utrudnia jego czyszczenie. Mimo wszystko kamienny blat wytrzyma próbę czasu w niemal niezmenionym stanie. Jest praktyczny i stanowi także element dekoracyjny każdej kuchni. Rzadziej wykorzystywane są takie materiały jak szkło czy stal. Są nieoczywistym rozwiązaniem, jednak pasują tylko do nielicznych kuchni – z pewnością nie sprawdzą się w kuchni klasycznej ani rustykalnej. Drewno i kamień z kolei mogą być zwieńczeniem mebli kuchennych w każdym stylu. Tańszym rozwiązaniem jest blat z płyty laminowanej, która może imitować drewno oraz kamień, a do tego nie wymaga szczególnej pielęgnacji.